Τριχόπτωση

Αντιμετωπίστε την τριχόπτωση
με αξιοπιστία και ασφάλεια

Η τριχόπτωση είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που προκαλεί άγχος σε άνδρες και γυναίκες, επηρεάζοντας την εξωτερική τους εμφάνιση και την ψυχολογία τους.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ/ΑΛΩΠΕΚΙΑ;

Αλωπεκία ονομάζεται η ορατή απώλεια τριχών από το κεφάλι ή άλλα σημεία του σώματος γενικευμένα ή κατά τόπους.

Ο κύκλος της τρίχας έχει 3 στάδια:

1) Στάδιο ανάπτυξης, αναγενής φάση

2) Στάδιο ηρεμίας, καταγενής φάση

3) Στάδιο πτώσης, τελογενής φάση

Στην τριχόπτωση ο φυσιολογικός κύκλος ζωής της τρίχας συντομεύει και οι τρίχες πέφτουν πιο γρήγορα απ ότι αναγεννιούνται.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΙΧΟΣΚΟΠΗΣΗ

Τα αίτια της τριχόπτωσης είναι πολλά και διαφορετικά, γ αυτό και η σωστή διάγνωση είναι πολύ σημαντική ώστε να δοθεί εξατομικευμένα η κατάλληλη θεραπεία.

Ο ιατρός Dr.Κόκκαλης λαμβάνει αναλυτικό ιατρικό ιστορικό και εξετάζει επιμελώς όλο το τριχωτό της κεφαλής.

Ο ιατρός κατά την εξέταση χρησιμοποιεί την μέθοδο της τριχοσκόπησης,όπου λαμβάνει εικόνες από το τριχωτό σε μεγαλύτερη μεγέθυνση και μελετά:

 • Τις ανωμαλίες που μπορεί να εμφανίζει το δέρμα και τα αγγεία του τριχωτού
 • Τον αριθμό των τριχών που εκφύονται από κάθε τριχοθυλάκιο
 • Το πάχος και τα χαρακτηριστικά του στελέχους της τρίχας

Η τριχοσκόπηση αποτελεί την πιο αξιόπιστη μέθοδο για την σωστή διάγνωση αλλά και για την παρακολούθηση της ανταπόκρισης των ασθενών στην θεραπεία.

Στις περιπτώσεις που θα κριθεί απαραίτητο μπορεί να ληφθεί και βιοψία για την ιστολογική επιβεβαίωση της διάγνωσης.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ;
 • ΑΝΔΡΟΓΕΝΕΤΙΚΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ

Είναι η πιο συχνή αιτία τριχόπτωσης στους άνδρες, ενώ εμφανίζεται σε μικρότερο ποσοστό και στις γυναίκες.

Προσβάλλεται η γραμμή του μετώπου, η κορυφή της κεφαλής αλλά και οι κρόταφοι με διαφορετικά πρότυπα σε άνδρες και γυναίκες. Οι τρίχες αποδυναμώνονται και αποκτούν μορφή σαν χνούδι.

Οφείλεται στην κληρονομικότητα και στην επίδραση των ανδρογόνων στον τριχικό θύλακο.Στις γυναίκες ιδιαίτερο ρόλο μπορεί να έχουν παθήσεις όπως του θυρεοειδούς, τα αντισυλληπτικά, η εμμηνόπαυση, οι πολυκυστικές ωοθήκες κλπ..

 • ΓΥΡΟΕΙΔΗΣ ΑΛΩΠΕΚΙΑ

Η γυροειδής αλωπεκία αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπου έχουμε εντοπισμένη απώλεια τριχών σε στρογγυλές ή ωοειδείς περιοχές τόσο στο τριχωτό της κεφαλής όσο και σε άλλα σημεία του σώματος.

Πολλές φορές μπορεί να συνυπάρχουν βλάβες και στα νύχια.

Η πρόγνωση είναι εξατομικευμένη και εξαρτάται από το ιστορικό, την ηλικία, το φύλο, και την μορφή της γυροειδούς αλωπεκίας.

 • ΔΙΑΧΥΤΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΡΙΧΩΝ

Αρκετές φορές παρατηρείται η διάχυτη απώλεια τριχών ,πάνω από το φυσιολογικό( >100) γεγονός που αντιμετωπίζεται πολύ συχνά σ ένα δερματολογικό ιατρείο.

Στα αίτια μπορεί να περιλαμβάνονται: άγχος, δίαιτα, εγκυμοσύνη, τοκετός, διαταραχές θυρεοειδούς, αναιμία, οξέα ή χρόνια νοσήματα, ψωρίαση, ορισμένα φάρμακα.

 • ΟΥΛΩΤΙΚΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ

Η ουλωτική αλωπεκία είναι μία λιγότερο συχνή μορφή αλωπεκίας η οποία χαρακτηρίζεται από μόνιμη απώλεια τριχών.

Η διάγνωση και η άμεση θεραπεία είναι πολύ σημαντικά στην συγκεκριμένη περίπτωση ώστε να ανασταλλεί η μόνιμη απώλεια τριχών.

Οι αιτιολογικοί παράγοντες είναι αρκετοί με συχνούς, τον ερυθηματώδη λύκο και τον τριχοθυλακικό λειχήνα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ;
 • Η άμεση και ορθή διάγνωση οδηγεί σε έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση.Ανάλογα με την διάγνωση διαμορφώνεται ειδικό εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας και παρακολούθησης.
  • Φαρμακευτική αγωγή: Αρχικά δίνεται κατάλληλη τοπική αλλά και από του στόματος φαρμακευτική αγωγή με στόχο την επιβράδυνση της τριχόπτωσης και την επανέκφυση και ενδυνάμωση των τριχών.Σταδιακά παρατηρείται αύξηση της πυκνότητας και του όγκου των μαλλιών, ενώ ήδη από τον πρώτο μήνα έχει ελαττωθεί ο ρυθμός πτώσης των τριχών.
  • Αυτόλογος μεσοθεραπεία- PRP: Με αυτή την θεραπεία εγχύονται ενδοδερμικά στο τριχωτό της κεφαλής τα θρεπτικά συστατικά του αίματος του ίδιου του ασθενή. Αποτέλεσμα είναι η αναζωογόνηση και διέγερση των βλαστικών κυττάρων του θυλάκου της τρίχας που οδηγεί σε πυκνά και ανθεκτικά μαλλιά.
  • Μεσοθεραπεία: Με την μεσοθεραπεία γίνονται πολλαπλές ενδοδερμικές μικροεγχύσεις σε όλο το τριχωτό της κεφαλής, συνδυασμού βιταμινών και αμινοξέων. Αποτέλεσμα είναι η ενδυνάμωση της τρίχας, η βελτίωση της ποιότητάς της, και η έκφυση νέων τριχών καθώς επιτυγχάνεται πολλαπλασιασμός των βλαστικών κυττάρων και νεοαγγειογένεση.
  • Μεταμόσχευση μαλλιών με την μέθοδο FUE: Ανάλογα με την περίπτωση και μετά από σύσταση του ιατρού μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της μεταμόσχευσης.
Giwrgos_kokkalis_contact

Ρωτήστε τον Γιατρό