Έλεγχος και χαρτογράφηση σπίλων – δερματοσκόπηση

Απαραίτητη προληπτική εξέταση κατά
του καρκίνου του δέρματος
Γεώργιος Κόκκαλης | Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος  >  Δερματολογικές Παθήσεις  >  Έλεγχος και χαρτογράφηση σπίλων – δερματοσκόπηση

Η δερματοσκόπηση είναι μία ανώδυνη και ασφαλής μέθοδος για την διάγνωση βλαβών του δέρματος.

Γίνεται με την βοήθεια ενός εργαλείου που ονομάζεται δερματοσκόπιο, το οποίο μεγεθύνει την προς εξέταση βλάβη, ώστε να γίνει λεπτομερής έλεγχος των χαρακτηριστικών της, και να κριθεί ως καλοήθης ή μη.

Ο ιατρός Dr.Κόκκαλης διατηρεί φωτογραφικό αρχείο σε κάθε ασθενή ώστε να γίνεται σωστή παρακολούθησή του και έλεγχος για πιθανές αλλαγές της βλάβης.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕ ΔΕΡΜΑΤΟΣΚΟΠΗΣΗΣ;

Η μέθοδος της δερματοσκόπησης βοηθά:

  • Στην πρώιμη διάγνωση του μελανώματος όπως και άλλων μορφών καρκίνου του δέρματος με ασφάλεια και αξιοπιστία.
  • Στην αποφυγή άσκοπων χειρουργικών αφαιρέσεων.
  • Στην διάγνωση παθήσεων των τριχών, λοιμωδών, φλεγμονωδών και παρασιτικών νοσημάτων του δέρματος.

Σε περίπτωση υποψίας κακοήθους βλάβης του δέρματος η χειρουργική αφαίρεση και η ιστολογική εξέταση θέτουν την οριστική διάγνωση.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ;

Χαρτογράφηση ονομάζεται η εξέταση της δερματοσκόπησης που περιλαμβάνει την χρήση φωτογραφικής μηχανής και ειδικού λογισμικού αποθήκευσης.

Με την χαρτογράφηση επιτυγχάνεται ακόμα μεγαλύτερη μεγέθυνση των βλαβών και καταγραφή αυτών, ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση στο μέλλον της εξέλιξή τους.

ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕ ΔΕΡΜΑΤΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ;

Συστήνεται δερματοσκοπικός έλεγχος των σπίλων κάθε χρόνο .

Σε μικρότερα διαστήματα που θα υποδείξει ο ιατρός Dr.Κόκκαλης συστήνεται ο έλεγχος σε άτομα υψηλού κινδύνου για μελάνωμα, με σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων και με αυξημένο αριθμό σπίλων.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ;

Το μελάνωμα αποτελεί την πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος και είναι υπεύθυνο για την πλειοψηφία των θανάτων από καρκίνο του δέρματος. Μπορεί να εμφανιστεί σε σημείο που προϋπήρχε σπίλος ή σε περιοχή που δεν υπήρχε σπίλος.Κάθε ύποπτη ελιά πρέπει να εξετάζεται, αφού η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε ίαση.

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα αποτελεί τον πιο συχνό κακοήθη όγκο του δέρματος. Εμφανίζεται στα ηλιοεκτεθειμένα μέρη του σώματος, δε δίνει μεταστάσεις μπορεί όμως να διηθήσει τους γύρω ιστούς. Η αντιμετώπιση του είναι η χειρουργική αφαίρεση αλλά και οι καταστροφικές θεραπείες με την χρήση Laser.

Δεύτερο πιο συχνό νεόπλασμα του δέρματος είναι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Εμφανίζεται στα ηλιοεκτεθειμένα σημεία του σώματος και εμφανίζει μεγαλύτερη τάση για διήθηση και μετάσταση σε σχέση με το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Η αντιμετώπισή του είναι η χειρουργική αφαίρεση.

Οι ακτινικές υπερκερατώσεις, αποτελούν τις πιο συχνές βλάβες που εμφανίζονται σε ηλιοεκτεθειμένα μέρη του σώματος (π.χ. κεφάλι, χέρια) και θεωρούνται προκαρκινικές βλάβες. Συνήθως μοιάζουν με καφέ ή ερυθρές κηλίδες ή πλάκες. Η θεραπεία τους είναι απαραίτητη για την πρόληψη εμφάνισης διηθητικού καρκίνου του δέρματος και γίνεται με την χρήση τοπικών σκευασμάτων και της χρήσης Laser.

Giwrgos_kokkalis_contact

Ρωτήστε τον Γιατρό